Dean Falk mot Herwig Czech: Asperger var inte nazist

Bild: ibreakstock/Shutterstock.com

Som de flesta läsare av den här bloggen redan vet har det varit ett väldigt liv i media de senaste 18 månaderna kring Hans Aspergers påstådda samröre med nazisterna under andra världskriget. Edith Sheffer och Herwig Czech har anklagat Asperger för en rad hemskheter och därigenom övertygat alla möjliga människor att Asperger var en förfärlig man som – fullt medvetet – skickade unga barn till sin död på den ökända kliniken Am Spiegelgrund.

Dean Falk, en framstående professor i neuroantropologi vid Florida State University har nyligen systematiskt visat att de postuma anklagelserna mot Hans Asperger inte är välgrundade. Detta har hon gjort dels i en mycket genomarbetad och tankeväckande artikel i Journal of Autism and Developmental Disorders (publicerad mars 2019), dels i ett detaljerat svar (i samma tidskrift, september 2019) till Herwig Czech, efter att Czech fullkomligt skamlöst gått till attack mot Falk själv.

Jag uppmuntrar alla våra läsare att leta upp Falks publikationer och läsa dem mycket noggrant.

Detta är en blogg. Syftet med bloggen är att informera och väcka tankar om angelägna ämnen. Åsikterna är skribentens och inte nödvändigtvis Gillbergcentrums.

Vill du få en notis via e-post varje gång ett nytt inlägg publiceras på GNC-bloggen? Kontakta anna.spyrou@gnc.gu.se Genom att prenumerera på GNC- bloggnotiser godkänner du att vi får spara din e-postadress för att kunna skicka framtida notiser till dig. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen genom att kontakta anna.spyrou@gnc.gu.se

Share...Email this to someoneShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInTweet about this on TwitterPrint this page

Christopher Gillberg is Professor of Child and Adolescent Psychiatry at the University of Gothenburg, Sweden, since the mid-1980s. He heads the Gillberg Neuropsychiatry Centre since 2010. He is also a Chief Physician at the Sahlgrenska University Hospital and one of the world’s most experienced, clinically active, child- and adolescent psychiatrists, with 45 years of extensive clinical work in treatment of patients and families with complex psychiatric/neurodevelopmental problems.
In 1993 he was Fulbright Visiting Professor at New York University Medical School. He is also Visiting or Honorary Professor at the Universities of London, University College London (Institute of Child Health), University of Glasgow, University of Edinburgh, the Pasteur Institute, and Kochi University, Japan (where he is involved with the Japan Environment and Children Study/JECS). In the past he has been a Visiting Professor at Odense, Bergen (where he started and was PI on the Bergen Child Study), and San Francisco. Christopher Gillberg has published more than 700 peer-reviewed scientific papers (of which 670 are currently on the NIH PubMed website) on autism, Asperger syndrome, ADHD, Tourette syndrome, intellectual disability, epilepsy, behavioural phenotype syndromes, depression, reactive attachment disorder, anorexia nervosa, and other areas relevant for children’s and adolescents’ mental and neurological health. His research ranges from genetics and basic neuroscience through epidemiology and clinical phenomenology to treatments/interventions and outcome. He has written 34 books, which have been published in more than a dozen languages, several of which are standard textbooks in the field of Child and Adolescent Psychiatry and Autism. He is an honorary member of the Swedish National Autism Society and ADHD Society ("Attention"). He is a member of the Royal Norwegian Society of Sciences and Letters. He is the recipient of many national and international awards including the Fernström Prize for young researchers (1991), the Royal Medal of the Seraphim Order from the Swedish King (2009), the Söderberg Prize in Medicine (2012) and INSAR Lifetime Achievement Award (2016). He supervises and has supervised more than 45 PhD students at the GNC and at other universities across the world. Christopher Gillberg is the most productive autism researcher in the world and is on Thomson Reuter’s 2014 list of the world’s most influential researchers (all fields).